Viva la Greta! – musikalisk komedi i 70-talsanda blir Fredriksdalsteaterns sommarnöje 2011

Pressmeddelande till Kultur/Nöjesredaktionen
från Eva Rydberg Nöjesproduktion 2010.11.01

Så är det klart. Eller snarare officiellt. För teaterchefen Eva Rydberg har det länge varit klart. Produktioner av det här slaget kräver lång planering. För första gången på Fredriksdalsteatern tilldrar sig handlingen på 70-talet. Sommaren 2011 bjuder på en musikalisk komedi med titeln Viva la Greta! La Greta alias Greta Mohlin var firad kabarésångerska på trettiotalet och lade Pigalle och hela Paris för sina fötter.

Efter avslutad karriär har Greta återvänt till Sverige, investerat sina pengar i Rosendals slott utanför Helsingborg och bosatt sig där. Mae Wests gamla maxim ”För mycket av det goda kan vara helt underbart” har Greta lagt beslag på och ihärdigt fortsatt leva efter. Men det visar sig snart att för mycket av det goda också kan bli tämligen dyrt. Slottet är dessutom i behov av renovering. Då beslutar sig Greta för att återuppta kontakten med sin älskade Allan från ungdomsåren som numera är en förmögen läskedrycksfabrikant i USA. Hon besöker honom varje gång nya brister upptäcks i slottet – och i börsen. Allan ställer villigt upp och bidrar ekonomiskt. Gretas samvete är rymligt och ingen kan beskylla henne för att alltid hålla sig till sanningen.

Det har nu blivit 1972 och allt ställs på sin spets. Greta har generöst upplåtit några rum i slottet till tre vilsekomna och sökande hippies. Två kommunala förtroendemän har börjat visa sig allt oftare på slottets domäner. Och ett brev poststämplat i USA dimper plötsligt ner. Nu är goda råd dyra. Men Greta är handlingskraftig och drar sig inte för att med korsade fingrar iscensätta ett arrangemang som ska lösa den prekära situationen.

Som Greta Mohlin ses Eva Rydberg. Allan från USA gestaltas av en av de stora elefanterna (Fem myror är fler än fyra elefanter) som nu debuterar på Fredriksdalsteatern. Magnus Härenstam sågs senast i musikalen The Producers och i filmen Göta Kanal 3. Som Gretas alltiallo på Rosendal uppenbarar sig Ola Forssmed som för tre somrar sedan gjorde sådan succé på Fredriksdal som självaste Groucho Marx. Birgitta Rydberg, som nyss avslutat Singin’ in the Rain och i dagarna har premiär på Thomas Peterssons Vilken högoddsare, gör rollen som Allans unga flickvän. Ytterligare en rad namnkunniga artister och en stor ensemble tar plats på den klassiska sommarscenen 2011. Premiär den 17 juni.

För manus till Viva la Greta svarar Åke Cato och Mikael Neumann. Precis som i år kommer Anders Albien att regissera. Som koreograf har Tomas Adrian Glans engagerats, i Sverige främst känd som mannen bakom koreografin i musikalen Hairspray på China Teatern.

På www.evarydberg.se finns bildmaterial att ladda ner under fliken Övrigt/Pressinfo.