Fredriksdalsteatern bloggar i kulisserna

En sporadisk och med ytterst oregelbundna mellanrum återkommande blogg med ambitionen att på ett lättsamt och opretentiöst sätt förmedla iakttagelser och händelser på och omkring Fredriksdalsteatern.

Gråväder. Snön är nästan borta. Det är blött av smältvatten i gångarna på Fredriksdal museer och trädgårdar. Den museala miljön för tankarna till gamla hederliga pampuscher. Var blev de av? De hade varit perfekta nu. Eller åtminstone ett par prima galoscher à la Galoschkungen Henry Dunker som var verksam i ledningen av Helsingborgs Gummifabrik, Tretorn, i närmare 70 år.

Passerar grinden till teaterns entré. Teatercaféet är igenbommat, sommarmenyn är borta. Kvar finns bara en skylt som förkunnar att en stor strut mjukglass, vanilj- eller jordgubb, kostar 30 kronor. Minns dofterna från i somras – korv med bröd, varma popcorn, nybryggt Zoégas kaffe. Jag kan frammana publiksorlet, den gamla mässingsklockan som signalerar ”plats i salongen” och bilden av ekorrarna som nyfiket pilar runt och gömmer sig i de grönskande häckarna.

Teaterscenen är tom. Inte ett spår av förra sommarens Gröna Hissen. Heller ingenting som ens antyder att om mindre än fyra månader är det repetitionsstart för den musikaliska komedin Viva la Greta!

I det tysta har dock förberedelserna pågått länge. Manusbearbetning, musikval och musikarrangemang, scenografilösningar, kostymdesign, reklamfotografering, produktion av informationsmaterial och ny design av www.evarydberg.se. Bland mycket annat. Det går knappast en dag utan att det tas steg framåt mot nästa premiär. Det rings, det mailas, det hålls möten. Eva själv har ju på senare tid varit fullt upptagen med dagliga repetitioner tillsammans med Tomas von Brömssen på Slagthuset i Malmö. Komedin Obesvarad kärlek hade premiär på Slagthuset i Malmö så sent som förra torsdagen. En underbar föreställning.

Nästa vecka samlas teaterns kreativa team – d v s manusförfattare, regissör, scenograf, koreograf, musikansvarig, kostymdesigner, ljusdesigner, mask- och perukdesigner, produktionsledare, naturligtvis chefen själv och några till – för genomgång av dagsläget. Punkt för punkt. Tillsammans högläser vi då också manus, alla får var sin roll att läsa. The same procedure as every year. Det brukar bli många hjärtliga skratt.

Rapport från mötet kommer.