LÅT ER FÖRNÖJAS I SOMMARKVÄLLEN AV EN SVALKANDE PASTIS I EN TROGEN PASTISCH PÅ BBC-SUCCÉN.

Det blir slagkraftigt på Fredriksdalsteatern i sommar:

Platsen är Café René i den lilla franska kommunen Nouvion. Som genom ett trollslag är det plötsligt 1943. Incidenterna kommer slag i slag. Här serveras  historiska vingslag, högst oväntade tillslag, infernaliska inslag och lättsinniga bombnedslag. Möt den slagfärdige René (Sven Melander) och hans lagvigda Edith (Eva Rydberg) som understundom bjuder cafégästerna på en slagdänga.

I den slagkraftiga uppsättningen märks vidare herr Flick (Kim Sulocki) som i sin svarta skinnrock är på jakt efter såväl det gömda konstverket* som den stiliga Helga (Birgitta Rydberg). I sin huvudbonad av sällsamt slag ses den italienske kvinnotjusaren kapten Bertorelli (Ulf Dohlsten) som har ett gott öga till Edith. Samma förtjusning, fast av annat slag, hyser löjtnant Gruber (Robert Rydberg) för René.

Men för konstapel Crabtree (Kalle Rydberg) är slaget förlorat så fort han öppnar mun. Medan Michelle (Karin Bergquist) har full koll när radiovågorna ger utslag och hon ständigt upprepar sitt slagord: ”lyssna mycket noga för jag säger detta bara en gång.” Så har vi mästaren på förklädnader, Leclerc (Håkan Mohede), vars maskering allt som oftast blir ett slag i luften. Eller som det tyska talesättet lyder: ein Schlag ins Wasser. Bland de tyska höjdarna med pyntade rockslag märks överste von Strohm (Mats Nilsson) och general von Schmelling (Magnus Skog). Men bombnedslagen då? Självfallet slår vi också ett slag för Renés lättfärdiga servitriser Yvette (Anna Bromée) och Mimi (Mathilde S Hebrand). Sedan är ju frågan om inte klockan är slagen för de två brittiska flygofficerarna (Tony Lundgren och Fredrik S Hebrand)?

Hur ska det här sluta? Är slaget förlorat för René och Edith, kommer de att lyckas slingra sig ur det prekära läget eller drabbas de av ytterligare bakslag? Kan de lita på ett handslag? Är omslaget till det gömda konstverket så lyckat? Titta in ett slag på Café René i sommar och se upplösningen.

Lyssna mycket noga, vi säger detta bara en gång: Gör slag i saken!

* Den fallna madonnan med de stora tuttarna av den holländske mästermålaren von Klomp.

Allt om Fredriksdalsteatern 2013 >>>