NÄR DEN SPORADISKE BLOGGAREN FÖR ETT ÖGONBLICK SLET SIG FRÅN KATTEN OCH RÅTTAN I KULISSERNA OCH FICK ETT ÄLGHUVUD I NACKEN.

 20140617 2

 Inte för ett ögonblick tänkte jag levande charader och Gäster med gester när rubriken skrevs. Det råkade bara bli så.

Var jag hållit hus? Där jag brukar vara. På skuggsidan. I kulisserna. Minns min helgarderande programförklaring från den 19 januari 2011. ”En sporadisk och med ytterst oregelbundna mellanrum återkommande blogg…”

20140617 3

Kanske ett understatement med tanke på tiden som förflutit sedan senast. Men det har sina orsaker. En världspremiär är ingenting man tar med en klackspark. Allt snurrar på med hög intensitet. Snurrar gör också den nya, smarta vridscenen som gör scenbilden variabel. Receptionen, kontoret, köket, baren, restaurangen, Mrs Richards hotellrum, Manuels rum …

20140617 4

Dessutom pågår en ständig katt- och råttalek i kulisserna eller om det nu är en sibirisk hamster som Manuel påstår. Lägg därtill Basil Fawltys hårt uppskruvade tempo, major Gowen som jag hela tiden måste påminna om allt, Mrs Richards som bara hör vad hon själv vill, älghuvudet på väggen som faller ner så fort jag rör mig lite oförsiktigt och så tjuv- och brandlarmen som tjuter.

20140617 5

Fawlty Towers Hotel är knappast platsen för kontemplation eller en stunds bloggande i lugn och ro. Men däremot är det fruktansvärt roligt. Tillåt mig rekommendera ett besök. Gillade ni TV-originalet med John Cleese kommer ni att älska scenversionen. Tyckte ni inte om originalet, då är det här rätta tillfället att omvärdera denna brittiska klassiker.

20140617 6

Fantastiska recensioner. Jag är naturligtvis inte objektiv. Men den samlade pressen och jag tycks fullkomligt överens. Expressen: ”Pang i bygget är hysteriskt rolig.” Aftonbladet: ”Komiskt guld.” Helsingborgs Dagblad: ”Pang i bygget är en riktig fullträff.” Sveriges Radio Kulturnytt: ”En fullträff – kanske Eva Rydberg o Co:s bästa hittills.” Skånska Dagbladet: ”Pang i bygget rena skrattknockouten.” Det Händer: ”Pangsuccé på Fredriksdal… yppersta humoristiska klass.”

20140617 7

Ett lite annorlunda blogginlägg den här gången som helt håller sig i teaterns environger. Inga utflykter och minnesbilder från internationella teaterscener. Inga nya bokrecensioner. Inga DVD-rekommendationer. Inga personliga reflektioner. Det är ju här på Fredriksdalsteatern som allting sker just nu. En underbar sommar väntar.

Trevlig midsommar och väl mött igen!