Kulissmakaren i Lerum

Onsdag den 9 mars 2011

Ännu en TV-serie från SVT i Göteborg? Inte alls. Det är bara Fredriksdalsteatern som bloggar vidare i kulisserna. Den här gången direkt från kulissmakarens egen högborg i  Lerum.

Sommarens scendekor är klar. Nästan. Ytterligare en del patinering återstår. Det är alltså här på slottet Rosendal, illa medfaret och nött av tidens tand, som den förra kabarésångerskan Greta Mohlin ska husera i sommar. Omåttligt populär och firad i trettiotalets Paris. Men det var längesedan. Det är nu mitten av sjuttiotalet och stjärnstatusen har flagnat.

Fick familjen Petersson att posera framför årets dekor. Från vänster mamma Kate och sonen Adam, i mitten deras värderade medarbetare Johan Pettersson som inte hör till familjen, och till höger pappa Sture och sonen Emanuel.

Efter två månaders idéarbete, skissande, avcheckningar, konstruktionsritande i CAD-format och olika förberedelser startade produktionen för en månad sedan. Allt är byggt i moduler som senare ska monteras ner, packas och transporteras till Fredriksdalsteatern för att åter byggas upp. När repetitionerna börjar i tidig maj ska allt vara på plats.

Kulissmakaren i Lerum, d v s familjen Petersson som kollektiv, har vanan inne. Redan 1995 började samarbetet med Eva Rydberg.

Tack för idag, Peterssons. Och Kate, din vegetariska paj var suverän!

 

Onsdag den 16 februari 2011

Testa Rydbergs Bearnaise! En banner överst på svd.se lyser mot mig denna morgon. Nog för att Eva Rydberg har många strängar på lyran och ständigt många järn i elden men såskock? Knappast. Fast alls inte oäven vid grytorna. Heller.

De verkliga optimisterna – en fotbollstränare och en golfare – började tala om vårtendenser redan för några veckor sedan, då termometern kröp upp mot 5-6 plusgrader och dagarna blev påtagligt ljusare och längre. Önsketänkande. Just nu har Helsingborg 5 minusgrader och snålblåst. Kiruna har -28 grader. Nästa vecka är det sportlov i vår region och kylan skall hålla i sig.

Med stor behållning läste jag nyligen Gösta Ekmans biografi Farbrorn som inte vill va’ stor och kom att tänka på en bild som jag fick syn på för några år sedan i Helsingborgs museers samlingar. En ung Gösta Ekman i kitón (tunikaliknande drapering) på Fredriksdalsteaterns scen bland kapitäler, amforor och kolonner. Av allt att döma i något klassiskt grekiskt drama. Bilden bör vara från sent femtiotal eller möjligtvis tidigt sextiotal. I alla händelser före lustspelsepoken som började med Nils Poppe 1966. Glömmer för övrigt aldrig Gösta Ekmans spirituella tacktal på guldmaskgalan när han fick privatteaterchefernas pris 2006. En fantastisk man.

Det står inte på, som Christer Ulfbåge på SVT brukar säga när han refererar skidskytte, förrän det är dags att öppna upp logerna och vädra ut vintern på Fredriksdalsteatern. Visst är det några månader kvar innan repetitionerna tar fart, men i kulisserna är arbetet i full gång. Scenografin, kostymerna, perukerna, musiken. Den garanterat sporadiska bloggaren håller också till i kulisserna. Drar mig inte för att avslöja vad Ola Forssmed sa när vi senast sågs i samband med fotograferingen till Viva la Greta! ” Jag längtar redan.” Sommaren 2007 gjorde han stor succé som Groucho Marx och nu ser han fram mot att komma tillbaka till det go’a gänget, den fina stämningen och den härliga publiken.

Torsdag den 27 januari 2011

Igår var det så dags. Alla i teaterns kreativa team samlades för att säga sitt. Fjorton personer bänkade sig vid var sin manuspärm rubricerad Viva la Greta! Allas blickar riktades mot den skalenliga modellen av scenografin. Nu skulle sommarens musikaliska komedi skärskådas in i minsta stickreplik, halvton, hålsöm och insexskruv. Något av en prövning för alla de skapande krafter runt bordet som oavsett kön kallas upphovsmän? Säkert. Men ett martyrium? Knappast. Den här dagen har föregåtts av åtskilliga diskussioner och idémöten. Det är mer än ett år sedan första stegen togs. Bit för bit har koordinerats. Nu är alla pusselbitar på plats.

Gårdagen blev precis så positiv som jag förutspådde. Andan är fantastisk. Vilket gäng! Berett att plocka ner månen i sin ambition att alltid bjuda publiken på optimal underhållning. Det höglästes. Fnissades, garvades, gapskrattades, applåderades. Sjöngs med i såväl 70-talsdunket som den franska chansonen. Och till och med i Marseljäsen. Allons enfants de la Patrie… Det resonerades, justerades och kreerades. Detaljfilandet tar aldrig slut.

Vi var alla överens om att sommaren 2011 blir en riktig höjdare. Nu längtar vi bara till repstarten i början av maj.

 

Fredriksdalsteatern bloggar i kulisserna

En sporadisk och med ytterst oregelbundna mellanrum återkommande blogg med ambitionen att på ett lättsamt och opretentiöst sätt förmedla iakttagelser och händelser på och omkring Fredriksdalsteatern.

Onsdag den 19 januari 2011

Gråväder. Snön är nästan borta. Det är blött av smältvatten i gångarna på Fredriksdal museer och trädgårdar. Den museala miljön för tankarna till gamla hederliga pampuscher. Var blev de av? De hade varit perfekta nu. Eller åtminstone ett par prima galoscher à la Galoschkungen Henry Dunker som var verksam i ledningen av Helsingborgs Gummifabrik, Tretorn, i närmare 70 år.

Passerar grinden till teaterns entré. Teatercaféet är igenbommat, sommarmenyn är borta. Kvar finns bara en skylt som förkunnar att en stor strut mjukglass, vanilj- eller jordgubb, kostar 30 kronor. Minns dofterna från i somras – korv med bröd, varma popcorn, nybryggt Zoégas kaffe. Jag kan frammana publiksorlet, den gamla mässingsklockan som signalerar ”plats i salongen” och bilden av ekorrarna som nyfiket pilar runt och gömmer sig i de grönskande häckarna.

Teaterscenen är tom. Inte ett spår av förra sommarens Gröna Hissen. Heller ingenting som ens antyder att om mindre än fyra månader är det repetitionsstart för den musikaliska komedin Viva la Greta!

I det tysta har dock förberedelserna pågått länge. Manusbearbetning, musikval och musikarrangemang, scenografilösningar, kostymdesign, reklamfotografering, produktion av informationsmaterial och ny design av www.evarydberg.se. Bland mycket annat. Det går knappast en dag utan att det tas steg framåt mot nästa premiär. Det rings, det mailas, det hålls möten. Eva själv har ju på senare tid varit fullt upptagen med dagliga repetitioner tillsammans med Tomas von Brömssen på Slagthuset i Malmö. Komedin Obesvarad kärlek hade premiär på Slagthuset i Malmö så sent som förra torsdagen. En underbar föreställning.

Nästa vecka samlas teaterns kreativa team – d v s manusförfattare, regissör, scenograf, koreograf, musikansvarig, kostymdesigner, ljusdesigner, mask- och perukdesigner, produktionsledare, naturligtvis chefen själv och några till – för genomgång av dagsläget. Punkt för punkt. Tillsammans högläser vi då också manus, alla får var sin roll att läsa. The same procedure as every year. Det brukar bli många hjärtliga skratt.

Rapport från mötet kommer.