Hemvärnets glada dagar

Det är tidig maj 1945 och snart är det eländiga kriget äntligen slut. Men för den isolerade hemvärnsgruppen i den lilla byn vid sundet är läget fortfarande skarpt. Omedveten om händelseutvecklingen spanar man mot kustremsan och skärper bevakningen när det prasslar i buskarna. Lottor i sikte!

Styrkan styrs med järnhand av byns nitiske och bullrige befälhavare, kapten Sten Jern (Sven Melander), yrkesofficer och son till en general. Jern vilar inte på hanen och gör allt för att befästa sin ställning. Som en blixt från klar himmel dyker ett yrväder till lotta plötsligt upp. Det är den framfusiga och karltokiga Blenda Blixt (Eva Rydberg) som tagit bondpermis. För henne är det alltid skottår. Hon tvekar inte att ta till det grova artilleriet och mobilisera all sin charm för att fånga en karl. Något som naturligtvis inte ses med blida ögon av byns lottachef, den rejäla och ytterst plikttrogna Svea (Siw Carlsson). För henne gäller en sund själ i en sund kropp och hon deltar hängivet i husmorsgymnastiken.

Sveas raka motsats är Wille Frid (Ingvar Andersson), bonde i det civila och tröttast i hela den svenska hemvärnskåren. Frid rör sig inte i onödan, men han är godhjärtad och jovialisk. Putte Rask (Mikael Neumann) ransonerar inte skämten och spelar gärna sina hemvärnskompisar spratt stup i kvarten. En riktig filur som också ger svarta börsen ett ansikte. Fänrik Karl Oskar Gustav Ståhl (Fredrik Dolk) rättar ständigt kappan efter vinden och duckar till och med när buskarna skjuter skott. Han är en måttligt begåvad yrkesofficer som tycker långt bättre om blommor än militärliv.

En svala gör ju ingen sommar, men när den charmiga tornsvalan – de kallades så, kvinnorna som i observationstornen spanade efter främmande flyg – Maj (Birgitta Johansson) gör sitt nedslag i handlingen står ingen oberörd. Framförallt inte den självutnämnde tjejtjusaren Eek (Håkan Brinck), som har svårt att förstå alla uteblivna gensvar från det täcka könet. Hans favoritammunition är Amors pilar som han gärna avfyrar i tid och otid och även i kristid.

I den lilla byns försvarsmakt ingår ytterligare tio personer. Så det blir mycket exercerande och dividerande innan pusselbitarna faller på plats. Innan Jern fått visa att det svenska stålet biter, innan Blixt dundrat klart, Frid fått fred och Svea gjort krigets sista jämfotahopp.

Mer kan vi inte berätta. En svensk tiger. Spionen lägger pussel.


Gå vidare >>