“Men nästa sommar är jag tillbaka på hemmaplan!”

Efter elva år i följd på Fredriksdalsteaterns scen tar Birgitta Johansson en paus i sommar. Hennes roll övertas av ensemblens Katarina Elmberg, medan Elinor Westin tar plats i ensemblen.

För Birgitta har det blivit mycket Stockholm på senare tid. Utöver sejouren med Fredriksdalsteaterns Bröderna Marx-pastisch Den Stora Premiären på Wallmans Intiman har hon också spelat Bill i barnmusikalen Pelle Svanslös & Talangjakten på samma teater. Samtidigt repeterade hon för fullt sin roll som Fennan inför premiären på den internationella storsatsningen London – The Musical. Tyvärr blev det inte mycket av den omskrivna musikalen. Efter bara sju föreställningar lades uppsättningen ner sedan bolaget bakom projektet försatts i konkurs.

Tröst i bedrövelsen fick Birgitta när hon tidigt i mars guldmaskbelönades för sin roll som gangsterbruden Molly Belone i Den Stora Premiären. Nyligen förärades hon också Malmö Teatermuseums stipendium.

Så då ska Birgitta bara slappa i kungliga huvudstaden i sommar? Inte alls. Det blir friluftsteater i alla fall. På Fjäderholmarna, Stockholms närmaste skärgårdsö. Där ska hon tillsammans med välkända fredriksdalsprofiler som Ulf Brunnberg, Ola Forssmed, Pernilla och Linus Wahlgren spela med i farsen Fyra Bröllop och ett Bad. Och därefter blir det revy – UgglaRheborgUlveson – på klassiska Cirkus i Stockholm.

Efter elva somrar på scen och dessförinnan flera år i olika funktioner bakom scen tar alltså Birgitta ledigt från mamma Eva Rydberg i år. “Det är nog bra för oss båda med en liten paus, men nästa sommar är jag tillbaka igen med nya och värdefulla erfarenheter i bagaget.”