TANKEUTFLYKT I KULISSERNA EFTER EN STRÅLANDE TEATERSOMMAR.

Hur utflykten började minns jag inte. Det kan ha varit den lågt flygande svalan som startade associationerna. Som fick mig att tänka på “Czardasfurstinnan” och “Låt oss liksom svalorna bygga oss ett bo”. Så mindes jag Harriet Forssell som redan 1970 – långt innan jag själv tagit plats i kulisserna – agerade och sjöng på den här scenen i Nils Poppes “Lorden från Gränden”. Plötsligt pockade en helt annan Forssell på uppmärksamhet.

Sommaren som aldrig säger nej! Associationsbanorna går inte att styra. Med blixtens hastighet förflyttas jag till gamla Vickan i Kungsträdgården i Stockholm. Nickar åt akademiledamoten vid bordet intill. Precis som jag brukar. Han nickar tillbaka. Vi känner inte varann, men vi har setts här många gånger förut. Stammisar. Det är tidigt 70-tal och Lars Forssell har skrivit texten till årets vinnare i Melodifestivalen – Sommaren som aldrig säger nej. Likt många andra festivalbidrag skulle den nog ha varit bortglömd vid det här laget om det inte varit för textraden ”dina bröst är som svalor som häckar”. Musiken gjordes av Monica och Carl-Axel Dominique. Låten framfördes av Claes af Geijerstam och Göran Fristorp.

Lars Forssell satt 36 år på stol nummer 4 i Svenska Akademien. Han valdes in 1971 och övertog stol nummer 4 från den bortgångne Sigfrid Siwertz som suttit i 38 år.

Kan inte låta bli att undra varför aldrig August Strindberg, Astrid Lindgren, Evert Taube eller Nils Ferlin satt i Svenska Akademien. Eller varför inte P-O Enquist sitter där nu. Visst kan man se ett mönster.

Forssells text kunde lika gärna handlat om Fredriksdalsteatern. ”Det är sommaren som bor i dig, sommaren som gror i dig, sommaren som ler i dig, sommaren du ger åt mig, sommaren som aldrig säger nej.”

Årets sista föreställning har just spelats. Det är söndag kväll den 26 augusti år 2012. Ännu en framgångsrik säsong på Sveriges mesta friluftsteater kan arkiveras. Eva Rydbergs 19:e sommar som chef är fullbordad. Sommaren har ännu en gång med eftertryck sagt ett entydigt JA till Eva och till denna unika oas i Teatersverige.

Och nästa sommar ökar vi tempot ytterligare. Outgrundliga är Evas vägar. Hon vilar inte på lagrarna. I hennes ”smidesverkstad” är det ständigt full glöd i ässjan när hon smider planer för kommande år. Från min egen vrå av världen kan jag notera att den jubileumsanrättning hon beslutat servera sin 20:e sommar som chef kommer att väcka stor uppmärksamhet och muntration av sällan skådat slag.

Från min egen lilla vrå av världen hälsar jag varmt välkommen tillbaka nästa sommar. Men långt dessförinnan möts vi i bloggosfären.