BLOGGAREN I KULISSERNA CHARMADES AV CAMILLA, MARIE OCH LOTTA.

201411275

Camilla Bjørnvad från Köpenhamn. Bara att imponeras. En alt-mulig-kvinde som man säger på andra sidan sundet. Kostymdesigner, scenograf samt mask- och perukdesigner i den danska uppsättningen av Ludvig Holbergs komedi Den stundesløse på Folketeatret. Meriterad och mångsidig teaterkreatör som kontrakterats för sommarens uppsättning på Fredriksdalsteatern. En frisk fläkt som får mig att känna extra spänning inför sommaren.

Marie Robertson. Ett välbekant ansikte. Heartbreak Hotel, Äkta människor, Cockpit, Solsidan, Rallybrudar… För att nu bara ägna 10 sekunder åt vad hon gjort förut. Vi fick ju plötsligt så mycket annat att tala om när vi hamnade bredvid varandra på lunchen. Naturligtvis talade vi teater. Maries medverkan i de väsensskilda Djungelboken och Tartuffe på Stockholms Stadsteater bland mycket annat. Själv berättade jag om den gångna helgens besök på Dramaten och Tjechovs Måsen. Men snart fann vi oss också ha litteraturen som gemensamt intresse. Vi tycktes ha i stort sett samma favoritförfattare. Jag tror att vi slutade räkna vid femtio. Innan vi skildes åt rekommenderade vi var sin bok. Marie föreslog Lena Anderssons Utan personligt ansvar och jag tipsade om Julie Orringers Den osynliga bron. Uppföljning lär ske fram i sommar när vi drar igång på teatern.

Lotta Ramel. Som stor beundrare av hennes pappa Povel hade jag kanske helt galna förväntningar på Lotta. Inte för att jag trodde hon skulle sätta sig vid pianot och dra på med Ittma Hohah, men när hon plötsligt dök upp i logen fick jag en lika omedelbar som oförklarlig förnimmelse av Strindbergs Carlsson. Hon kom som ett yrväder fast utan höganäskrus i en svångrem om halsen. Sa hej till oss alla, hällde upp en kopp kaffe, tog en ostfralla och kände sig uppenbarligen som hemma. Vad härligt. Raka rör och hjärtliga skratt direkt. Trots att hon träffade många av oss för allra första gången. När hon efter en stund försvann in i sminklogen höjdes ljudnivån därifrån direkt. Ännu en vitamininjektion hade gjort sin entré. Lotta Ramel, skådespelerska och regissör med många år på bl a Malmö Stadsteater, Norrbottensteatern i Luleå och Stockholms Stadsteater. Varmt välkommen till oss, Lotta!

Och läsarna ber jag att få tillönska en God Jul, ett härligt Gott Nytt teaterår och väl mött igen i bloggosfären!