OMSORGSFULLT BÄDDAT FÖR PANG I BYGGET PÅ FAWLTY TOWERS OCH EN HÄRLIG SOMMAR PÅ FREDRIKSDALSTEATERN.

20140113

Tjugondag Knut. Julen åker ut. För exakt en vecka sedan, Trettondagens sena kväll, hade Fredriksdalsteaterns uppsättning ’Allo ’Allo ’emliga armén 1,3 miljoner besökare. På SVT 1. Räknar vi in såväl reprisen dagen därpå som SVT Play sågs föreställningen av över 2,5 miljoner. Dessutom – tidigt på Trettondagens kväll porträtterades Eva Rydberg i SVT. Under en timme bjöds tittarna på flera av hennes oförglömliga shownummer och klassiska roller på olika scener. Det programmet lockade närmare 700.000 tittare.

På dagen fem månader till premiär för sommarens begivenhet. Den 13 juni är det dags för världens första professionella uppsättning på scen av Fawlty Towers, den runt om i världen hyllade brittiska komediserien av John Cleese och Connie Booth. Modellen på bilden ovan visar den tänkta scenografin.

Igår samlades hela kreativa teamet traditionsenligt för att i detalj stämma av arbetet som pågått en längre tid. Scenografi, kostym, musik, mask och peruk, rekvisita etc. Och inte minst manus som översatts och bearbetats av Anders Albien som även svarar för regin. Inte oväntat blev manusläsningen dagens höjdpunkt. Snabbt infann sig en uppsluppen stämning med ständigt påtvingade avbrott för att kunna skratta färdigt mellan alla dråpligheter. Fantastisk dialog. Stor applåd för den översättningen, Anders.

Det blev en riktigt fin söndag med Rydbergs kreativa team i den bistra skånska snålblåsten och vi på webbredaktionen konstaterar förtjust: det är bäddat för en gränslöst rolig sommar på Fredriksdalsteatern.