ÄVEN BLOGGAREN I KULISSERNA KÄNNER AV STRESSHORMONERNA.

1505252

Jag vet att det är längesedan vi sågs. Alldeles för längesedan. Men teaterlivet kan vara hektiskt även i kulisserna. Det är därför jag framträder som den sporadiske bloggaren. Den stressade själv, herr Vielgeschrei, sätter sin prägel på oss alla så här några veckor före premiären.

Varför den manliga huvudrollen heter Vielgeschrei? Tyskklingande  namn i en dansk pjäs som ska framföras i Sverige? Inte förvånande. Kopplingen mellan dåtidens Danmark och Schleswig-Holstein fick Ludvig Holberg att skoja till det lite extra med namnen. Naturligtvis hade han talesättet ” Viel Geschrei und wenig Wolle i åtanke”. Eller som vi säger på svenska: ”Mycket skrik och lite ull… sa bonden när han klippte grisen”.

1505254

Det finns otaliga talesätt med samma innebörd runt om i världen. Shakespeare skrev en komedi på temat. Much ado about nothing som på svenska blev till Mycket väsen för ingenting i Hagbergs översättning.

På andra sidan Öresund, bara 7 km bort. Danmark. Helsingør. När drottning Margrethe i mitten av april fyllde 75 år ekade saluten från Kronborgs slott över Helsingborg. Nästan på dagen var det dessutom 451 år sedan Shakespeare föddes. 36 år gammal publicerade han Hamlet som utspelade sig just här.

1505256

Det danska temat i bloggen är naturligtvis ingen tillfällighet. Bakom årets uppsättning av Ludvig Holbergs komedi Den stundesløse (Den Stressade) ligger den danska succén på Folketeatret i Köpenhamn som Eva Rydberg inte var sen att nappa på.

Själv passar jag på tillfället att uppmärksamma…

… Piet Hein – en av alla dessa fantastiska danskar.

Vetenskapsmannen, matematikern, författaren, filosofen och konstnären. Mannen bakom superellipsen och superägget. Tillsammans med vår egen berömde möbeldesigner Bruno Mathsson utvecklade han också det s k klämbenet som åtskilliga bordsskivor vilar på.

Redan på 30-talet publicerade han sina första s k grukar, små djupsinniga aforismer i diktform. Han lär ha skrivit över 7.000 st och jag upphör aldrig att fascineras av dem. Piet Hein – en personlig favorit. Låt mig få bjuda på några grukar:

Husk at

Husk at glemme bagateller.
Husk at nemme hvad det gælder.
Husk at elske, mens du tør det.
Husk at leve, mens du gør det.

 I sommerhuset

Ristet brød er let at lave
blot man vil erindre:
når det oser, skal det have
to minutter mindre.

Sundhedsråd

Kaffe uden fløde
skal man ikke blive fed af:
Kaffe uden sukker –
får Ens vægt til at gå nedad.
Kaffe uden kaffe –
det er ganske særlig sundt.
Men man føler sig lidt fjollet,
når man sidder og rør rundt.

Väl mött på Fredriksdalsteatern i sommar och i bloggosfären!