DET HÄR SKULLE SJÄLVASTE HOLBERG UPPSKATTAT.

20150123
Jan Hertz regisserar sommarens föreställning och Camilla Bjørnvad svarar för scenografi, kostymdesign samt mask- och perukdesign.

Tisdagen den 20 januari möttes vi. Sven Melander som med glimten i ögat gjort en strålande översättning och satt sin egen prägel på danska Folketeatrets friska och oblyga bearbetning av Holbergs manus. Vidare Jan Hertz som i år återkommer som regissör på den här sidan sundet. Och så Camilla Bjørnvad som får samma ansvar på Fredriksdalsteatern som på Folketeatret i Köpenhamn – scenografi, kostymdesign, mask- och perukdesign. På plats var naturligtvis även teaterchefen Eva Rydberg och övriga i det kreativa teamet.

Det blev så mycket stim och stoj och skratt när vi tillsammans läste manus att vi emellanåt fick bryta för att återställa ordningen. Karaktärskomedin Den Stressade är späckad med dråpligheter i gisslandet av de mänskliga svagheterna. En av teaterns mest erfarna och frispråkiga kreatörer sa så här (lätt rensat av webbredaktionen) efter genomgången: ”Dom som inte passar på att se den här i sommar får min själ skylla sig själva. Den är hysteriskt rolig, helt sjuk.”

Vi var helt överens. Det här hade även Ludvig Holberg älskat.